Inleiding #CRYPTOFILIE

SKUT is SKUT is SKUT is SKUT is SKUT. Met de lente laten we ook het tot cliché gedegradeerde gezag van moeder natuur en vader taal achter ons. SKUT gaat ondergronds. SKUT gaat in code. SKUT gaat het raadsel in. Volgt u het nog? Beter begint u van voren af aan, wie weet wat u nu al mist. Overigens is ook het einde een goed beginpunt.

De redactie is uitgedund, maar dat heeft u niet van ons. Het zou kunnen gaan om het wijzigen van de route van een innerlijke reis, maar het zou ook zo iets banaals kunnen zijn als het maken een niet- imaginaire reis. De donoren ondertussen. Hun namen en daden worden groter en groter. Geeft dat aanleiding om te concluderen dat SKUT onverbiddelijk wordt ingekapseld door het literair-industrieël complex? Of is SKUT juist de reddingssloep waarmee deze vedetten proberen een vermolmend literair-industrieël complex te ontvluchten? Leest u het uit hun bijdragen af. Tussen de regels door? Er zijn andere strategieën. Wie verzekert u dat elk woord erbij hoort? Wellicht is less meer dan alleen more. Laat u nooit ofte nimmer intimideren door een naam, want in principe is alles een potentieel pseudoniem. Misschien is er zelfs toch één Auteur after all.

SKUT wil bij nader inzien niet stoken tussen lezers en donoren. Zet dus gewoon uw onbevangen lezersbril terug op. Waren wij tenslotte niet van de vraag ‘wat is hier literair aan’? Nou, dit dus: u kunt het gewoon lezen zonder te hoeven denken dat er iets met u wordt uitgehaald. Maar wat als dat gevoel eenmaal knagenderwijs bezit van u aan het nemen is? Redactionele nazorg is niet voorhanden. Dus doe aan zelfverdediging, lezer. De tekst is wel de tekst is wel de tekst maar de betekenis van de tekst is uw tekst.

Fyke Goorden, redactiesecretaris