Open brief aan donoren & lezers

Liefste donor, waarde lezer,

U gaf SKUT leven en desondanks leek het tijdschrift de afgelopen maanden op sterven na dood. Nu, na die al te lange stilte, kunnen wij u melden dat SKUT slechts een gedaanteverwisseling heeft ondergaan: zij heeft zich ontpopt van een literaire periodiek tot een literair platform.

Wat betekent dit voor u, de donor, en voor ons, de redactie? Simpelweg en praktisch:

GEEN DEADLINES. Joechei!

Voorheen moest SKUT iets zijn wat het niet was. Het tijdschrift volgde het traditionele, analoge model van ouderwets gethematiseerde-nummers, die periodiek verschenen en een artificieel verloop hadden: een geboorte, een houdbaarheidsdatum, een dood. Maar SKUT is nooit een gedrukt tijdschrift geweest en zal dat waarschijnlijk ook nooit worden. SKUT is digitaal en zal dat blijven. (Hoewel een onzer redacteuren bij het zien van die nieuwe website lay-out euforisch exclameerde, “Mensenkinderen, ziet eruit alsof we liters subsidie krijgen!”, is dit in werkelijkheid vooralsnog slechts schone schijn. Daarentegen: wat de redactie ontbeert aan financiële middelen compenseert zij met slaaptekorten.)

Trouw aan de mogelijkheden die het eigenlijke medium SKUTs ons verschaft, werken wij, i.p.v. met nummers, vanaf nu met gethematiseerde reeksen, die een onbepaalde (potentieel oneindige) looptijd hebben. Een reeks is een redactioneel project, waarbinnen donoren de kans krijgen om op literaire en/of filosofisch-kritische wijze hun ideeën op het desbetreffende onderwerp los te laten. Bijvoorbeeld: door te reageren of voort te bouwen op een eerdere bijdrage; of door vooruit te lopen op toekomstige bijdragen. Bovenal is de reeks een manier om aandacht te vragen voor een bepaalde thematiek, vorm of vraagstelling.

Klik hier voor een reeks-overzicht.

Naast bijdragen aan reeksen stelt SKUT zich nu 24/7 open voor werk dat niet onder een reeds bestaande reeks te categoriseren valt: verhalen, gedichten, essays, beeld- & geluidsmateriaal, en alle tussenvormen en experimenten die u zich maar kan bedenken. Zulk werk zal naar willekeur gepubliceerd worden (onder voorbehoud dat er literair iets aan is, dan wel dat er iets literair aan is).

Als (toekomstig) donor aan SKUT willen wij u dan ook vragen om uw bijdragen en ideeën in te sturen naar kopij@tijdschriftSKUT.nl

De SKUT-redactie