REEKS

Omdat SKUT een online platform is en geen analoog drukwerk, kan haar redactie het zich veroorloven te werken met naast elkaar doorlopende, gethematiseerde reeksen.

Het thema van een reeks dient om de SKUT-vraag te concretiseren.

De lopende reeksen zijn:

 

#cryptofilie

Vrees niet. Het vraagteken dat je zelf bent, zien we als je eerste code. Schrijf jou vanuit de gevangenis in doorgeefbriefjes. De woorden waar je in opgaat zijn begraven, diep weggestopt onder lagen versleuteling, een crypte van verhulde liefde. Vertrouw niets en niemand in anagram. Bouw als bunker tegen het handelen van ‘hen’ een complottheorie van de Gamma. Iemand dacht aan dit: enig ander, gekraakt en opgevist vanuit the deep web.

Wij vragen donoren hun stijl aan ons te ontsluiten en zich in te laten met de vraag: … , wat is hier literair aan?

Lees hier de inleiding op deze reeks.

 

#gevonden poëzie

Een Nederlandstalig voorbeeld is de aankondiging, door Jack van Gelder, van het derde Nederlandse doelpunt tegen Uruguay op 6 juli 2010, tijdens de WK-voetbal in Zuid-Afrika.[2] Van Gelders teksten zijn inmiddels gebundeld.[3]

– bron: wikipedia, nl, /gevonden poëzie.

Wij vragen donoren om die keer dat zij toevallig werden gevraagd: … , wat is hier literair aan?

Lees hier de inleiding op deze reeks.

 

#letterlijk, natuurlijk

Negeer hierbij de komma en probeer na te gaan hoe de natuur werd, wordt of kan worden verliteraturiseerd. Of: maak de komma tot contrastpunt – sterker: tot twist- en probeer verhoudingen aan te kaarten tussen: cultuur en natuur, kunst en wetenschap, woord en lichaam. Of: hoe bedoel je dat? Lees natuurlijk gewoon wat er letterlijk staat, komma of niet.

Wij vragen wat donoren als van nature antwoorden op de vraag: … , wat is hier literair aan?

Lees hier de inleiding op deze reeks.

 

#praatziekte

Bent u het soms ook zat om uzelf te moeten aanhoren? Dat gekanker de hele tijd. Johan Cruiff, die scheen er ook last van te hebben. “Geen woorden maar daden,” zegt men ook wel. Maar waar slaat dat dan op? Sinds wanneer begaan woorden geen daden, of u nu wilt of niet? En wat als je dat inderdaad niet wilt, maar niet stoppen kan? Noemen we dat dan een ziekte, een literair-tourette? En wat nu als het niet is wat je zegt, maar hoe je het zegt, dat de graadmeter is hier? Kan je dan in ieder geval stoppen met het benoemen van de symptomen, oh hypochonder! Kom nu: wees besmettelijk met spraakmakende-experimenten. Reig koorts, maagzuur en trauma aan het hoofd aaneen tot een sluitende diagnose. Genees.

Wij stellen donoren aan het ziekbed de vraag: … , wat is hier literair aan?

Lees hier de inleiding op deze reeks.

 

#stand van zaken

SKUT, de naam begon gespeld als ‘S C U D’, maar toen mocht er nog gestemd worden. En als je dan toch eens wilt weten hoe het er met SKUT mee voor staat: dank u, goed. Ja, nog altijd niet betaald. Zakelijk is de redactie niet. Dat is de eindstand. Van? Wat? Vragen we naar de gesteldheid van een bepaalde zaak of gaat het er eerder om de ruimtelijke positionering van een ding te bepalen? Gaat het hier om recapituleren, met een autoritaire blik in de ogen? Of is het punt van de status quo: de balans opmaken omtrent de ‘stand van zaken’, om het gehele concept eens hartgrondig te hekelen, te fussileren en te begraven (…want oh, de macht van de recapitulateur!…)?

Wij vragen donoren hoe de vork in de steel steekt als het gaat om de vraag: … , wat is hier literair aan?

Lees hier de inleiding op deze reeks.